Warzywniak zero waste – warsztaty warzywnicze w ogrodzie
Czy wiecie, że z resztek warzyw i owoców można wyhodować nowe rośliny jadalne?
Często to, co wyrzucamy do śmieci np. plasterek pomidora, pestka awokado czy nasionka może stać się zaczątkiem nowego życia.
Wystarczy trochę wody, ziemi, nasłonecznione miejsce i odrobina cierpliwości, by fragmenty niektórych warzyw wypuściły korzenie i odrosły jako pełnowartościowe rośliny pełne dobroczynnych składników odżywczych.
Możemy je wyhodować w domowych warunkach niewielkim nakładem pracy, po czym wykorzystać do wzbogacenia naszej diety.
Często to, co wyrzucamy do śmieci np. plasterek pomidora, pestka awokado czy nasionka może stać się zaczątkiem nowego życia.
Wystarczy trochę wody, ziemi, nasłonecznione miejsce i odrobina cierpliwości, by fragmenty niektórych warzyw wypuściły korzenie i odrosły jako pełnowartościowe rośliny pełne dobroczynnych składników odżywczych.
Możemy je wyhodować w domowych warunkach niewielkim nakładem pracy, po czym wykorzystać do wzbogacenia naszej diety.
Na warsztatach opowiemy jak je zasadzić oraz jak dalej pielęgnować aby można było się dalej cieszyć piękną rośliną.
zajęcia mają formułę otwartą – dla ochotników zainteresowanych poszerzaniem wiedzy ogrodniczej.
Obowiązują zapisy: https://tiny.pl/rznwp
Wydarzenie realizowane ze środków Centrum Komunikacji Społecznej w ramach Programu “Partnerstwa instytucji rozwijające wolontariat”
Prowadzenie: Piotr Sosnowski – znany jako Sosna i jego sadzonki. Bielański miłośnik roślin doniczkowych i natury. Pasjonat projektów z drewna z odzysku i designu. Prowadzi autorską pracownię ze swoim tatą Wacławem, gdzie realizują projekty upcyklingowe.