Przejdź do treści
logo logo

Fermentacyjny Zero Waste

zdjęcie czerwonych, lekko zgniłych jabłek leżących na ziemi pośród leśnej ściółki. Po środku duży biało-żółty napis: Fermentuję, nie wyrzucamIle razy zastanawiałeś się jak wykorzystać coś, co wydaje się nie do wykorzystania? Czy kosz przeznaczony na odpadki bio jest permanentnie przepełniony, a ty nie wiesz co począć? Dzięki fermentacji wiele niechcianych produktów może przejść transformacje w pyszny dodatek do jedzenia, czy przyprawę. Po co wyrzucać, jeśli można się radować smakiem?
Na warsztatach porozmawiamy trochę o odpadkach w kuchni, o tym co można przerabiać, a co nie i porozmawiamy trochę o zasadach, których warto się trzymać, wykonując domowe fermentacje, nie tylko z odpadków.
Na zajęciach zrobimy: fermentowaną lemoniadę z ogryzków, kiszoną surówkę z warzywnych łodyg, zakwas z niechcianych liści i opowiem o “wiecznych” plackach na zakwasie z resztek warzyw – rozdam też zakwas oraz poinstruuje co zrobić, by takowe mieć tudzież jeść.

wstęp wolny, zapisy:
https://www.strefazajec.pl/course/view/id/24576

Prowadzenie: Marcin Polec: Jestem kucharzem, barmanem i zajmuję się edukacja fermentacyjną i redukcją odpadów. Link do mojej strony: www.pomapoma.pl

Czas trwania 2-2,5 godziny.

Newsletter

Zapisz się, aby być na bieżąco!

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera za pomocą środków komunikacji elektronicznej zgodnie z art. 10 ust. 2 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia ​​​​​​​18 lipca 2002 r. (t. j. Dz. U. z 2016 r., poz. 1030, z późn. zm.) od Bielańskiego Ośrodka Kultury w Warszawie. Wyrażenie zgody sprawi, że będziemy mogli przesyłać informacje o działalności i wydarzeniach organizowanych przez Bielański Ośrodka Kultury. Więcej informacji - Polityka Prywatności.