Przejdź do treści
logo logo

Jak to z włoszczyzną było

Prowadzący opowie jak odżywiano się w dawnej Polsce i trudnej drodze na stoły Polaków warzyw i owoców. Uczestnicy odpowiedzą na pytanie, czy Polacy w dawnych czasach lubili warzywa i jak zmieniała się świadomość wpływu odżywiania na zdrowie.

Tematem wiodącym będą czasy królowej Bony, żony króla Zygmunta Starego, której przypisuje się upowszechnienie jedzenia warzyw w Polsce. Czy rzeczywiście królowej udało się przekonać Polaków? Czy była pionierką wprowadzania warzyw na stoły?

W drugiej części uczestnicy wykonają kosze na warzywa przy użyciu farb, kolorowych papierów, mas plastycznych itp.

Warsztaty organizowane w ramach projektu Kulturalne Bielany we współpracy z Fundacją Indygo.

18.10 (Sobota) 11:00-13:00
Wstęp bezpłatny, zapisy

Newsletter