Vege Story – Dieta Pitagorejska
Zanim dieta pitagorejska stała się wegetarianizmem, czyli filozoficzne i religijne powody ograniczania mięsa do XVIII wieku.
Choć słowo „wegetarianizm” pojawia się dopiero w wieku XIX, mięso ograniczano i odrzucano od zarania dziejów.
W Starożytnej Grecji nie jedli go pitagorejczycy ani orfici, gardził nim Leonardo da Vinci, nie cenił go Kartezjusz ani jego rywal Pierre Gassendi – choć z całkiem różnych powodów.
Wyrzekanie się mięsa pełni kluczową rolę w hinduizmie, buddyzmie, ale i chrześcijaństwie – stąd surowe zasady postu.
Na pierwszym spotkaniu porozmawiamy o filozoficznych i religinych korzeniach wegetarianizmu.
W Starożytnej Grecji nie jedli go pitagorejczycy ani orfici, gardził nim Leonardo da Vinci, nie cenił go Kartezjusz ani jego rywal Pierre Gassendi – choć z całkiem różnych powodów.
Wyrzekanie się mięsa pełni kluczową rolę w hinduizmie, buddyzmie, ale i chrześcijaństwie – stąd surowe zasady postu.
Na pierwszym spotkaniu porozmawiamy o filozoficznych i religinych korzeniach wegetarianizmu.
ZAPISY: https://www.strefazajec.pl/course/view/id/25003
Warsztaty prowadzi Natalia Mętrak- Ruda
Doktor kulturoznawstwa, tłumaczka literatury, dziennikarka kulinarna (m.in. Culture.pl, Smak, Kukbuk).
Autorka bloga Przeszłość od kuchni. Posiada doświadczenie w prowadzeniu zajęć ze studentami (UW, UKSW).
Na przełomie 2019 i 2020 roku zrealizowała cykl zajęć historycznokulinarnych w Fotoplastikonie Warszawskim pod hasłem Przeszłość od kuchni.
Warsztaty prowadzi Natalia Mętrak- Ruda
Doktor kulturoznawstwa, tłumaczka literatury, dziennikarka kulinarna (m.in. Culture.pl, Smak, Kukbuk).
Autorka bloga Przeszłość od kuchni. Posiada doświadczenie w prowadzeniu zajęć ze studentami (UW, UKSW).
Na przełomie 2019 i 2020 roku zrealizowała cykl zajęć historycznokulinarnych w Fotoplastikonie Warszawskim pod hasłem Przeszłość od kuchni.