Kultura i Natura!Jak za dawnych Słowian- wydarzenie odbędzie się w formule online
????Uwaga! Wydarzenie odbędzie się w formule online!
????Zapraszamy na nasz fanpage na Facebooku w niedzielę 25 października o 12.00.
????Pokaz kuchni historycznej wraz z prelekcją.
Uczestnikom zostaną zaprezentowane techniki gotowania w glinianych garnkach na ognisku.
Uczestnicy będą mieć możliwość spróbowania polewki ugotowanej w glinianym garnku, podpłomyków pieczonych na ognisku, sałatki z dzikich roślin jadalnych oraz pieczonych jabłek.
Uczestnikom zostaną zaprezentowane techniki gotowania w glinianych garnkach na ognisku.
Uczestnicy będą mieć możliwość spróbowania polewki ugotowanej w glinianym garnku, podpłomyków pieczonych na ognisku, sałatki z dzikich roślin jadalnych oraz pieczonych jabłek.
Kuchnia dawnych Słowian do dziś fascynuje i skrywa wiele tajemnic. Każde odkrycie archeologiczne utwierdza nas w przekonaniu, że jedli sezonowo, naturalnie, zdrowo i syto. W kuchni stosowali różnego rodzaju piece, paleniska, nie stronili od wędzenia. Jednak najczęściej, przygotowywali brejki i polewki. Zupa jest podstawą kuchni naszych przodków. Łatwa w przygotowaniu, rozgrzewająca i w dodatku pożywna. Dlatego podczas spotkania spróbujemy ugotowanej w glinianym garnku, jesiennej polewki, podpłomyków.
Spotykamy się w Filii aby przejść na Polanę Opaleń – tam odbędą się warsztaty.
wstęp nieodpłatny – zapisy: https://www.strefazajec.pl/course/view/id/25372
Warsztaty poprowadzi: Katarzyna Miłochna Mikulska.
Warsztaty poprowadzi: Katarzyna Miłochna Mikulska.
Zielarka– praktyk, animatorka kultury, pedagog. Właścicielka firmy edukacyjnej W Miejskiej Kniei Katarzyna Mikulska działającej od 2013 roku. Naucza o dzikich roślinach jadalnych oraz o medycynie ludowej. Współpracuje (od 2015 r) z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym oddział Grodzisko Żmijowiska gdzie w ramach archeologii doświadczalnej zgłębia jakie rośliny jedli nasi Przodkowie, jak je przechowywali oraz jaki miały wpływ na ich zdrowie. Prowadzi projekt Szkoła Rzemiosła Leśnego, w którym pokazuje jak w zgodzie z naturą można spędzić wolny czas a nawet zacząć żyć na stałe.
Współautorka takich książek jak: Kuchnia Survivalowa. Gotowanie w terenie bez ekwipunku cz. 1 i cz. 2, Zdrowie z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów oraz autorka najnowszej książki pt. Odporność z natury.
Wydarzenie realizujemy we współpracy z Wydziałem Ochrony Środowiska Urzędu Dzielnicy Bielany i Fundacją Life Change.