Przejdź do treści
logo logo

Z nożem i widelcem po Polsce- Racuchy

Zapraszamy na kulinarną podróż by poznać smak kaszubskiej tradycji – poznamy przepis na racuchy, które na północy naszego kraju nazywają się dość specyficznie. Są znane na Pomorzu i Warmii jako ruchanki. Ich nazwa pochodzi od drożdżowego ciasta, które „rusza” podczas wyrastania. W dawnych czasach smażono je z resztek ciasta chlebowego, a na Kaszubach podawano z sosem o równie oryginalnej nazwie – znajdziecie tę nazwę? Do smacznego zobaczenia!

Newsletter

Zapisz się, aby być na bieżąco!

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera za pomocą środków komunikacji elektronicznej zgodnie z art. 10 ust. 2 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia ​​​​​​​18 lipca 2002 r. (t. j. Dz. U. z 2016 r., poz. 1030, z późn. zm.) od Bielańskiego Ośrodka Kultury w Warszawie. Wyrażenie zgody sprawi, że będziemy mogli przesyłać informacje o działalności i wydarzeniach organizowanych przez Bielański Ośrodka Kultury. Więcej informacji - Polityka Prywatności.