Pieczone pączki
Przepis na pączki, które piekliśmy z okazji Tłustego Czwartku!
Ilość: 6 sztuk
Składniki:
- 80 g mleka
- 35 g masła pokrojonego na kawałki
- 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 25 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g mąki pszennej oraz dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 żółtka
- 150 g marmolady
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 40 g wody
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Do naczynia wlać ciepłe mleko, dodać mało, drożdże cukier i cukier waniliowy. Następnie wszystko wymieszać. Dodać mąkę i żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 min. lub do momentu, aż podwoi swoja objętość. W tym czasie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 6 części. Każdą z części uformować w kulę, następnie delikatnie spłaszczyć ją w dłoniach na okrągły placek (średnica 10 cm). Na środek nałożyć 1 łyżeczkę marmolady. Brzegi ciasta zawinąć do góry i dokładnie skleić, formując okrągłą bułeczkę. Kłaść na jedna z przygotowanych wcześniej blach złączeniem do doły, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Piec 17-20 minut.
Upieczone pączki przełożyć na kratkę, odstawić ostudzenia na około 20 minut. W tym czasie przygotować lukier.