Przejdź do treści
logo logo

Pieczone pączki

Przepis na pączki, które piekliśmy z okazji Tłustego Czwartku!

Ilość: 6 sztuk

Składniki:

  • 80 g mleka
  • 35 g masła pokrojonego na kawałki
  • 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej oraz dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 żółtka
  • 150 g marmolady

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 40 g wody
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Do naczynia wlać ciepłe mleko, dodać mało, drożdże cukier i cukier waniliowy. Następnie wszystko wymieszać. Dodać mąkę i żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 min. lub do momentu, aż podwoi swoja objętość. W tym czasie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 6 części. Każdą z części uformować w kulę, następnie delikatnie spłaszczyć ją w dłoniach na okrągły placek (średnica 10 cm). Na środek nałożyć 1 łyżeczkę marmolady. Brzegi ciasta zawinąć do góry i dokładnie skleić, formując okrągłą bułeczkę. Kłaść na jedna z przygotowanych wcześniej blach złączeniem do doły, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Piec 17-20 minut.

Upieczone pączki przełożyć na kratkę, odstawić ostudzenia na około 20 minut. W tym czasie przygotować lukier.

Newsletter

Zapisz się, aby być na bieżąco!

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera za pomocą środków komunikacji elektronicznej zgodnie z art. 10 ust. 2 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia ​​​​​​​18 lipca 2002 r. (t. j. Dz. U. z 2016 r., poz. 1030, z późn. zm.) od Bielańskiego Ośrodka Kultury w Warszawie. Wyrażenie zgody sprawi, że będziemy mogli przesyłać informacje o działalności i wydarzeniach organizowanych przez Bielański Ośrodka Kultury. Więcej informacji - Polityka Prywatności.