Przejdź do treści
logo logo

Pierniki do lukrowania

Przepis na pierniki, które piekliśmy na grudniowych warsztatach “Zapach świąt – sąsiedzkie pieczenie i ozdabianie pierniczków”.

Składniki:

1 kg mąki

2 płaskie łyżeczki sody

2 szklanki miodu

1 szklanka cukry

1 kostka masła (250 g)

2 opakowania przyprawy do pierników (Kamis)

Połączyć mąkę z sodą. Masło rozpuścić i połączyć z resztą składników. Następnie połączyć  to razem z sodą i mąką. Wygniatać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Włożyć do lodówki na około pół godziny. Piec w temperaturze 180 stopni 10 minut.

Newsletter

Zapisz się, aby być na bieżąco!

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera za pomocą środków komunikacji elektronicznej zgodnie z art. 10 ust. 2 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia ​​​​​​​18 lipca 2002 r. (t. j. Dz. U. z 2016 r., poz. 1030, z późn. zm.) od Bielańskiego Ośrodka Kultury w Warszawie. Wyrażenie zgody sprawi, że będziemy mogli przesyłać informacje o działalności i wydarzeniach organizowanych przez Bielański Ośrodka Kultury. Więcej informacji - Polityka Prywatności.