Pierogi
W MAL Studnia hucznie obchodziliśmy “Dzień Pieroga”! Na sąsiedzkich warsztatach kulinarnych lepiliśmy, a następnie gotowaliśmy przepyszne pierogi z czterema różnymi farszami – słodkimi i wytrawnymi! Poniżej przedstawiamy przepisy użyte podczas zajęć.
Ciasto na pierogi: (50-60 pierogów)
Składniki: 500 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 4 łyżeczki oleju, szklanka ciepłej wody (250ml)
Do miski przesiewamy mąkę, po czym dodajemy do niej sól oraz olej. Mieszamy składniki dodając sukcesywnie letnią wodę, aż otrzymamy elastyczne ciasto. Odkładamy ciasto pod przykryciem. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki, które rozwałkowujemy. W celu wykrojenia ciasto pod nakładanie farszu używamy szklanki. Dodajemy odpowiadającą nam ilość farszu, składamy ciasto na pół po czym zaklejamy brzegi. Ulepione pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy do czasu aż nie wypłyną na powierzchnie.
Farsze:
Pieczarki i żółty ser – przesmażamy pieczarki z cebulą, sola i pieprzem do momentu ich uduszenia. Ser żółty trzemy na tarce. Przygotowane pieczarki nakładamy razem z serem do ciasta. Ulepione pierogi gotujemy.
Suszone pomidory i mozzarella – do przygotowanego ciasta dodajemy suszone pomidory, ser oraz bazylię, pieprz i sól. Po zlepieniu gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty.
Pierogi z czekoladą – do przygotowanego ciasta dodajemy krem typu “Nutella”. Gotujemy przez 2-3 minuty w osolonej wodzie.
Pierogi z bananami – kroimy banany na średnie plasterki. Pokrojone skraplamy cytryną. Do każdego pieroga nakładamy po 2 kawałki bananów. Gotujemy przed 2-3 minuty w osolonej wodzie.
Źródło: Internet